19 november 2020

Het programma


Waterstof in de versnelling

 

'Wacht veranderingen niet af, veroorzaak ze zelf'

 Een uitspraak die ik deed tijdens het New eMMergycongres in 2019. Veranderingen veroorzaken begint met eigen initiatief en worden succesvol door samenwerken met andere partijen. Waterstof is een van de energiebronnen die bijdraagt aan de CO2 reductie. En de ontwikkelingen gaan in een hoog tempo. Nederland en met name Noord-Nederland loopt voorop in die ontwikkelingen. De dynamiek is groot en de wil om samen te werken en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen evenzo. Die kennis en bevlogenheid brengen we voor het voetlicht tijdens New eMMergy 2020.
Met aandacht voor hoe Europa kijkt naar de dynamische ontwikkelingen in Nederland op het gebied van waterstof. Kunnen we de technologische en infrastructurele voorsprong verzilveren en pakken we een leidende rol in Europa? Natuurlijk aandacht voor concrete projecten die ontwikkeld of al uitgevoerd worden in productie van waterstof voor industrie en transport. En natuurlijk aandacht voor businesskansen voor bedrijven uit de traditionele en nieuwe energiesector. Dit doen we onder meer door het organiseren van de waterstofmarktplaats.

 

Dit jaar een iets andere setting. Een online congres en net zo dynamisch als gebruikelijk. Met volop mogelijkheden om te netwerken en elkaar virtueel te ontmoeten. 

 

Hieronder het programma en ik hoop u 19 november online te ontmoeten!

 

 

Guido Rink
Wethouder Economie gemeente

 

 


10.00 uur  Opening congres door wethouder Guido Rink, gemeente Emmen

 

Blok 1: 10.05-11.15 uur

 Diederik Samsom

 

 

Jorgo Chatzimarkakis,  

 

 

 

Bart Biebuyck

 

 

Diana Matroos in gesprek met Tjisse Stelpstra

 De Greendeal en de kansen voor (Noord)-Nederland

 

Perspectief op waterstof als ‘gamechanger’ in de energietransitie

 

Het belang van FCH JU voor regionale ontwikkeling    

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over het belang en ook zeker de kansen van de waterstofeconomie in DrentheBlok 2 11.45-13.00 uur

Ad van Wijk

 

 

 

 

Catrinus Jepma

 

 

 

Nico van Doorn

 

 

 

 

 

Diana Matroos in gesprek met:

Willem Hazenberg en

Arwin Nimis

De ontbrekende schakel in de waterstofeconomie

 

 

 

HyDelta; geen waterstofeconomie zonder kennis

 

 

Waterstof Haven Rotterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

Een pleidooi voor meer regie vanuit de centrale overheid om de waterstofproductie op te schalen. Omdat infrastructuur niet ophoudt bij provinciegrenzen (RES). Omdat de investeringen gigantisch zijn en je de verantwoordelijkheid voor de waterstofeconomie net alleen  bij de markt kan worden neergelegd.

 

Noord-Nederland is, op basis van complete waardeketen, een van de toonaangevende waterstofregio's. Vergroten van de kennis en samenwerking is hierbij cruciaal.

Hoe geven we dit vorm in de praktijk en wat zijn

Het Havenbedrijf Rotterdam versnelt de plannen voor aanleg van een waterstofnetwerk door de haven. Daarmee wordt productie en gebruik van waterstof gestimuleerd en ontstaat een markt. Met de komst van waterstofterminals kan Rotterdam ook import en doorvoer richting achterland accommoderen. Daarmee blijft Rotterdam de energiehaven van Noordwest-Europa.

 

Willem Hazenberg  (Hydrogreenn/Stork)vertelt over de kansen om een deel vande Nederlandse woningvoorraad aardgasvrij te maken met hergebruik van het bestaande aardgasnetwerk en een aangepaste waterstof CV-ketel. Dat betekent ook iets voor het MBO-onderwijs, weet Arwin Nimin (Drenthe College)Blok 3: 14.00-15.15 uur

Patrick Cnubben

 

 

 

 

 

 

 

Harry Eshuis

 

 

 

 

Camiel  Broecheler

 

 

 

 

Diana Matroos in gesprek met:

Erik Koorman, Ben Tubben en Willem de Vries

Heavenn

 

 

 

 

 

 

 

Waterstof op de GZI Next Energy Hub

 

 

 


Groene waterstof; de sleutel naar een duurzame luchtvaart


 

 

 

 

 New Energy Coalition is de aanjager van HEAVENN*, een zesjarig Europees programma van FCH-JU waarin ruim dertig publieke en private partijen bouwen, in samenhang, aan een waterstofeconomie in Noord-Nederland. Van productie, tot opslag en transport. Patrick Cnubben vertelt over de stand van zaken van de projecten in HEAVENN.

*HEAVENN staat voor ‘H2 Energy Applications (in) Valley Environments (for) Northern Netherlands‘

 

Het bouwen van een nieuw soort energyhub gaat niet zonder slag of stoot. Maar in Emmen zit de vaart erin: een zonnepark, waterstoftankstation en plannen voor een grootschalige electrolyse, groen gas en warmte. Hoe gaat dat werken, met wie en welke nieuwe kansen levert dit op?


SkyNRG ontwikkelt een fabriek voor de productie van duurzame kerosine in Delfzijl:DSL-01. Het samenwerkingsverband Nouryon/ Gasunie zal groene waterstof leveren ten behoeve van de conversie van vetten en afvalstromen naar duurzame vliegtuigbrandstof. Vliegen op duurzame keronsie wordt wat SkyNRG betreft de standaard!

 

Intergas (Erik Koorman) anticipeert op de waterstofeconomie en ontwikkelt een waterstof gestookte CV-ketel.

Alliander (Ben Tubben) en GroenLeven (Willem de Vries) ontwikkelden een concept waarbij zonne-energie wordt omgezet naar groene waterstof. In een gebied waar het elektriciteitsnet vol is, kunnen zonneparken aansluiten. Wat draagt waterstofconversie bij aan de balanshandhaving?Blok 4: 15.45-16.15 uur 

 

De waterstofmarktplaats: Vraag en aanbod van waterstof

 

Diana Matroos in gesprek met bedrijven die waterstof (gaan) produceren, aanbieden en bedrijven
die waterstof willen gaan gebruiken Met onder andere bijdragen van H2.50 Port of Rotterdam, Groenleven/Qurion, SkyNRG en nog vele anderen.
Aansluitend Matchmakesessies (vanaf 16.15 uur)

Actief in gesprek met aanbieders en vragers van waterstof. Of het aanbieden  van kennis of vragen over kennis van waterstof. Dat kan in de matchmakesessies. Binnenkort kunt u zich hiervoor aanmelden. En wij matchen uw vraag met andere vragen. Tijdens de matchmakesessie kunt u één op één in gesprek met elkaar.

Blijf op de hoogte via de campagne Waterstof Marktplaats