Waterstofwijk Hoogeveen

Het consortium “Waterstofwijk Hoogveen, met 22 partners waaronder de gemeente Hoogeveen heeft RVO subsidie gekregen (TKI-gas) voor het maken van een uitvoerbaar plan voor het toepassen van groene waterstof voor het verwarmen van woningen in de bestaande wijken. De doelstelling is een blauwdruk en bijbehorende technologie op te leveren voor  de warmtevoorziening voor bestaande woningen met een waterstof Cv-ketel en het hergebruik van de bestaande aardgas infrastructuur voor waterstofgas. 

 

Het bestaande aardgasleidingnetwerk gaat in plaats van  fossiel aardgas, waterstof vervoeren dat geproduceerd is met duurzaam opgewekte elektriciteit. In de huizen zullen vervolgens de bestaande Cv’s worden vervangen worden door een waterstof CV. Hiermee wordt een belangrijke opschaalbare bouwsteen toegevoegd aan de energietransitie van de bestaande woningvoorraad in Nederland.

 

Demonstratieproject Nijstad-oost

 Nijstad-Oost is een nieuwbouw wijk van 100 woningen (start bouw in 2020) dient als een demonstratieproject. De nieuwbouwwoningen worden voorzien van een waterstof Cv-ketel en het waterstofgas wordt aangevoerd met een standaard aardgasleiding. De opslag van de groene waterstof vindt plaats op de naastgelegen NAM locatie “Ten Arlo” .

 

De nieuwe wijk is bedoeld als katalysator voor de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving. Vanuit deze groene weide is een overzichtelijke en gecontroleerde omgeving te creëren die wel vergelijkbaar is met bestaande bouw, qua infrastructuur (standaard aardgasleiding) en apparatuur). Vanuit die gecontroleerde omgeving moet het veiligheidsgevoel en acceptatie worden gecreëerd om de overstap naar bestaande bouw, de naastgelegen “Vinex wijk” Erflanden met 1100 woningen, in 2022 te maken.


Ecolution boegbeeld campagne waterstof

De Ecolution, de zeilboot van de in 2014 overleden astronaut Wubbo Ockers, wordt het boegbeeld van de noordelijke campagne die waterstof als nieuwe energiebron gaat promoten. Top Dutch wil de waterstofambities van Nederland koppelen aan de Spelen in Japan. Er zijn plannen om de Ecolution tijdens de Spelen in Tokio voor de kade van het Holland Heineken House aan te meren. Het schip wordt volledig zelfvoorzienend. Aan boord komen zonnepanelen, een waterstoftank en brandstofcellen. 

Lees meer


Waterstofcoalitie

Waterstofcoalitie 

De provincie en gemeente Groningen sluiten zich als eerste overheden aan bij de waterstofcoalitie, een initiatief van Greenpeace Nederland en verschillende andere partijen, zoals netbeheerders, bedrijven en wetenschappers. Daarmee steunen de provincie en gemeente de visie van de coalitie: dat een combinatie van groene waterstof en 'wind op zee' essentieel is voor de overgang naar het gebruik van duurzame energie en het terugdringen van CO2.

 

Lees meer