Europa’s grootste waterstoffabriek DJewels

 

Nouryon en Gasunie starten komend jaar met de bouw van een enorme groene waterstoffabriek; DJewels 2. Deze 20 MegaWatt electrolyser in Delfzijl wordt de grootste van Europa op dit moment. De electrolyser levert 3,000 ton groene waterstof per jaar op. Hiermee is een CO2-reductie tot 27,000 ton per jaar haalbaar. In 2022 is de eerste waterstof beschikbaar.

Joost Sandberg, Business Development Manager bij  Nouryon weet hier alles van.

  • Joost, jullie gaan de grootste groene waterstoffabriek bouwen van Nederland. Lukt het om,, ondanks alle lockdown obstakels dit jaar op schema te blijven met de plannen?

De finale investeringsbeslissing zal begin volgende jaar worden genomen. De bouw start volgens planning pas later.

  • BioMCN gaat de groene waterstof afnemen. Is er dan nog ruimte voor andere bedrijven op het Chemiepark om waterstof bij jullie af te nemen? Een van de USP’s is natuurlijk dat aanbieders en afnemers bij elkaar zitten.

Partijen die interesse hebben in groene waterstof kunnen zeker bij ons terecht! BioMCN heeft een vraag naar waterstof die vele malen groter is dan de hoeveelheid die dit project kan produceren, maar wij kijken ook naar verdere opschaling voor andere klanten. Hiernaast kunnen wij waterstof leveren aan klanten die een back-up nodig hebben voor hun huidige waterstof productie (de chloor-alkali fabriek van Nouryon).

  • Halfweg 2019 kondigde jullie aan dat je gelijk al ging kijken naar uitbreiding van de capapaciteit naar 60 MegaWatt voor de fabriek van SKyNRG voor duurzame kerosine. SkyNRG bouwt de fabriek. Is de conclusie dat jullie direct uitbreiden naar 60 MegaWatt?

De samenwerking met SkyNRG is inderdaad een goed voorbeeld hoe wij voortbouwen op de eerste stap en werken aan het vergroten van de elektrolyse capaciteit (in het Djewels 2 project). Hiervoor plannen wij een additionele 40 MW, zodat we komen tot gezamenlijk 60 MW.

  • En met die uitbreiding, hoeveel ton waterstof is er dan beschikbaar voor bedrijven die ook graag waterstof willen afnemen?

 Deze uitbreiding bouwen wij voor SkyNRG. Hieruit komen geen grote volumes vrij voor industriële toepassing, maar we zien zeker voldoende volume om de groeiende vraag vanuit mobiliteit te kunnen voorzien.

  • In 2022 moet de fabriek klaar zijn, net als die van SkyNRG. Dat is nog krap 2 jaar. Zijn er dan misschien al gelijk plannen voor nog meer waterstofproductie?

Als klanten groene waterstof nodig hebben, dan zullen wij graag in die vraag voorzien. Voordat we echter gaan bouwen willen we wel meer zekerheid over die klantvraag. Het uitbreiden van capaciteit is natuurlijk sneller gerealiseerd dan als we van nul zouden beginnen.

  • Wat kun je ondernemers/bedrijven bieden die graag waterstof willen gaan gebruiken in hun productieproces/ energievoorziening/transport?

 Groene waterstof voor CO2-vrij gebruik tegen een competitieve prijs en betrouwbaar geleverd.

  • Als een deelnemer dit leest en niet wil wachten tot de waterstofmarktplaats van 19 november, hoe kunnen ze contact met je opnemen?

Via de telefoon 06-23907210 of mailen: joost.sandberg@nouryon.com

 

Djewels