Gasunie en vier Nederlandse havenbedrijven onderzoeken de praktische opzet van een beurs, waar waterstof vrij verhandeld kan worden. Dit als vervolg op een verkennende studie ‘Een Waterstofbeurs voor het Klimaat’, waarin staat dat een waterstofbeurs helpt bij de economische groei van de waterstofmarkt. René Schutte van Gasunie  aan het woord:

  • René, de verkennende studie is gedaan in opdracht van het ministerie van Economisch Zaken. Welke rol hebben jullie daarin gehad om dit onderzoek te laten doen?

De verkennende studie is uitgevoerd door Bert den Ouden. Hij heeft met een aantal collega’s van Gasunie  gesproken, dus we hebben met name meegedacht met de opzet van een waterstofbeurs.

  • Welke havenbedrijven zijn hierbij betrokken?

De vier grote Nederlandse zeehavens zijn hierbij betrokken; Groningen Seaports, Port of Amsterdam, Port of Rotterdam en North Sea Port.

  •  Wordt er al genoeg groene waterstof geproduceerd om dit te verhandelen op een beurs?

Er zijn veel plannen om de komende jaren groene waterstof te gaan produceren. Daar zal ook infrastructuur voor aangelegd worden dus dan komt ook behoefte aan handel. Er zal inderdaad eerst voldoende volume moeten komen, voordat een beurs van start kan gaan.  We willen de beurs nu ontwikkelen, zodat deze op tijd klaar is voor de behoefte aan handel die daarbij gaat ontstaan.

  • En wat is dan de rol van de beurs?

In de praktijk blijkt dat er naast de bilaterale handel ook behoefte is aan handel in overschotten en tekorten die partijen graag collectief uit willen wisselen. Met name voor de variaties op de korte termijn is dat efficiënt. We hebben daar ervaring mee met de elektriciteitsmarkt en de gasmarkt. Alle handel zal dus niet via de beurs lopen maar de beurs zal wel een bepaalde prijsindicator zijn. Daar werkt het ook zo dat een gedeelte van de markt bilateraal is maar dat er ook behoefte is aan een beurs. Een beurs is ook belangrijk voor de kleinere marktpartijen zij kunnen op een beurs soms makkelijker meedoen. Tenslotte biedt een beurs ook een gegarandeerde afwikkeling en betaling van de transacties dat kan ook belangrijk voor partijen zijn.

  • Wordt het een fysieke beurs waar verhandeld wordt of een andere opzet?

We zijn hier nog niet mee bezig, maar het ligt voor de hand dat de handel zal gaan verlopen, net zoals ook nu met de gas en elektriciteitsbeurs.

  • Als je kijkt naar afnemers die waterstof willen inkopen op de beurs: kijken jullie dan naar grote (internationale) partijen of kan de industrie ook inkopen?

We verwachten handel zowel bilateraal met contracten tussen partijen, als ook via de beurs die twee zaken vullen elkaar aan. Kortom een vergelijkbare situatie als bij de elektriciteitsmarkt en de gasmarkt, daar is de handel zowel bilateraal via contracten tussen partijen als via de beurs. Dit kunnen zowel grote (internationale) partijen zijn als ook kleinere industrieën.

  • Jullie doen 19 november mee aan de waterstofmarkplaats on-stage en daarna aan de matchmakesessies. Als iemand dit leest en niet wil wachten tot de 19de met wie mogen ze contact opnemen voor meer informatie?

Met mij: René Schutte 050 521 2436